Pages Menu
Categories Menu

Posted in Blogg

Nye funksjoner på Sesam Nyhetssøk

Godt nytt år til alle lesere av Sesambloggen!

Sesam er i dag oppdatert med stort og smått, og nyhetssøket har fått noen nye funksjoner som gir deg flere muligheter til å raffinere søkeresultatet ditt.

sesambloggen_ingunn_yssen_1
Innsnevring på dato
Nå kan du snevre inn søkeresultatet på dato, enten ved å gå inn på de siste dagene under «Velg siste» eller ved å hoppe tilbake til tidligere år på «Velg arkiv».

Med noen få unntak, har vi to års historikk på norske og nordiske nyheter og én uke på internasjonale, mens norske papiraviser går tilbake til 1985.

Innsnevring på språk sesambloggen_iraq

Når du har søkt på noe som gir treff i utenlandske medier, for eksempel Iraq, og deretter valgt Internasjonale nyheter i innsnevringsmenyen «Velg treff i» (til venstre), vises den nye menyen for språk.

Under «Velg språk» kan du snevre inn resultatene på språk du behersker. Språkene er sortert etter antall treff i søkeresultatet. Når du velger et språk, oppdateres lista over kilder, slik at bare kilder på det språket du har valgt vises.

Kronologisk sortering
Før hadde vi to sorteringsvalg: dato og relevans. Nå har vi lagt til kronologisk sortering og kaller den «stigende». De ferskeste artiklene er fortsatt automatisk valgt, men heter nå «synkende». Sorteringsvalgene finnes øverst på resultatsida, under søkeknappen.

(Kronologi er vanskelig å forklare på en god og intuitiv måte, og i etterpåklokskapens lys ser jeg at det vil være bedre å bruke ordene «nyere» og «eldre» enn «stigende» og «synkende». Jeg skriver det på lista.)